Sand nOURishment strategies for sustainable Coastal Ecosystems (SOURCE)

Kust en Voordelta

Zesjarig onderzoeksproject naar multifunctionele zandsuppletiestrategieën als onderdeel van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA).

In 2023 is het SOURCE onderzoeksproject gehonoreerd als onderdeel van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). SOURCE gaat over opschaling van zandsuppleties bij versnelde zeespiegelstijging en de kansen die dat biedt voor de inrichting en ruimtelijke kwaliteit van de kustzone: kustveiligheid in samenhang met andere functies zoals recreatie, drinkwatervoorziening en natuur. Het onderzoek loopt van 2024 tot en met 2029 en ontvangt 5 miljoen euro onderzoekssubsidie van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) die de wetenschapsagenda heeft opgesteld. Een van de proeftuinen voor het project ligt in de Zuidwestelijke Delta.

Veerkrachtige, dynamische en multifunctionele kustlandschappen

Om de kust duurzaam te laten meegroeien met de versnelde zeespiegelstijging en het achterland te beschermen zijn zandsuppleties belangrijk. Het is wel noodzaak om deze suppleties zorgvuldig te plannen. Doel hiervan is veerkrachtige, dynamische en multifunctionele kustlandschappen van de toekomst te laten ontstaan, waarin voor alle gebruikers plaats is. Het ontbreekt op dit moment aan de kennis, tools en samenwerking om dit te realiseren. Daarom is de belangrijkste onderzoeksvraag van het SOURCE-project: Hoe kunnen we multifunctionele zandsuppletie-strategieën – die leiden tot een veerkrachtige en dynamische kust met grote sociaal-maatschappelijke en natuurlijke waarden – co-creëren?

Living Labs

Twee Living Labs (proeftuinen) maken deel uit van het project. Eén proeftuin ligt in de Zuidwestelijke Delta en wordt samen met het Recreatief Zandfonds Zeeland, een samenwerking van de gemeentes Veere, Noord-Beveland, Schouwen-Duiveland, Vlissingen en Sluis en andere stakeholders doorlopen. Hierin is in het bijzonder aandacht voor de kosten en recreatieve opbrengsten, in samenhang met andere functies. De andere proeftuin is onderdeel van het reguliere suppletieprogramma van Rijkswaterstaat. Bij deze suppletie vindt zeer intensieve monitoring plaats van zowel ecologie, waterbeweging als bodemontwikkeling.

Partners

Jebbe van der Werf van de Universiteit Twente leidt het SOURCE consortium waaraan ook Deltares, Universiteit Utrecht, TU Delft, Wageningen Universiteit, Wageningen Marine Research, HZ University of Applied Sciences en Vrije Universiteit Amsterdam deelnemen. Naast het Gebiedsoverleg Zuidwestelijke Delta zijn Rijkswaterstaat, Recreatief Zandfonds Zeeland, Provincie Zeeland en waterschap Scheldestromen regionale partners, samen met nog twintig andere nationale en internationale partners.

Meer informatie