Vooroeververdediging Oosterschelde en Westerschelde

Oosterschelde Westerschelde

Zwakke plekken in de vooroevers van de Oosterschelde en Westerschelde versterken. Om de komende vijftig jaar de waterveiligheid te verbeteren.

Veilige oevers voor de Oosterschelde en Westerschelde

Vooroevers liggen onder water. Ze vormen de basis van de dijk die boven water ligt. Op diverse plekken langs de Westerschelde en Oosterschelde waren de vooroevers van de dijken verzwakt door de stroming van het water bij eb en vloed. Door de vooroevers te versterken door middel van bestortingen, blijft de veiligheid en stabiliteit van de dijken gewaarborgd. De afgelopen jaren versterkte Rijkswaterstaat de vooroevers op diverse locaties langs de Ooster- en Westerschelde.

Onderwaterleven

De werkzaamheden kunnen een negatieve invloed hebben op het onderwaterleven. Daarom monitorde Rijkswaterstaat wat er onder water gebeurde. Op sommige plekken legde Rijkswaterstaat een ecologische toplaag aan. Dat is een laag waarin kreeften en andere waterdieren kunnen schuilen. Dankzij deze laag herstelt het onderwaterleven zich sneller. Zo hield Rijkswaterstaat de impact voor het bodemleven minimaal én houdt ze Nederland droog. De werkzaamheden zijn afgerond. Een monitoringsprogramma houdt de vooroevers in de gaten. Als het nodig is, start Rijkswaterstaat een nieuw project om de vooroevers te versterken.

Wilgentenen voor sepia’s

Jaarlijks trekken sepia’s (of zeekatten) van de Noordzee naar de Oosterschelde om te paren en hun eitjes af te zetten. Ze doen dat vanaf half april, als het Oosterscheldewater opgewarmd is tot ongeveer 12 graden Celsius. Om de sepia’s een handje te helpen, plaatsten duikers wilgentenen in de bodem waarop ze hun eitjes kwijt kunnen. Aannemer Boskalis gaf hiermee invulling aan de vraag van Rijkswaterstaat om niet alleen de vooroevers te verstevigen, maar ook de natuurwaarden van de Oosterschelde te vergroten.

Meer informatie