Blok 3 - Leven in ondiep water

Karin Didderen (Marien ecoloog, Bureau Waardenburg) nam ons mee op reis in de Voordelta. Karin benadrukte hoe bijzonder het is dat we deze prachtige rijkdom van het onderwaterleven in onze voortuin kunnen vinden. Dit gebied is dichtbij, ondiep en bereikbaar, daarom kunnen we er veel van leren. Is de Voordelta een voortplantingsgebied voor haaien en roggen en is het gebied dan ook van belang voor de Noordzeepopulatie van deze soorten? Wat is het belang van biogene riffen voor het voedselweb en de biodiversiteit in de Voordelta? Wat is het potentie om gebieden in de Voordelta te herstellen en welke technieken zijn hiervoor geschikt? Een reis in de delta waar we kunnen blijven ontdekken.

Susanne van Donk (Onderzoeker, Wageningen Marine Research) vervolgde met een presentatie over de ecologie van de ondiepe onderwateroever van het Grevelingenmeer. Susanne vertelde over de factoren die een rol spelen in de ondiepe zone, zoals temperatuurschommelingen en golven én over de ecologische functies van deze zones. De ecologie in deze ondiepe zones – een vestigingsklimaat voor allerlei organismen met een belangrijke rol voor wieren – wordt bepaald door golfwerking, temperatuur en het substraat.

Bekijk hieronder de parabel van Guido Krijger (ondernemer / eigenaar Wildwier): “Onze toekomst hangt af van de draagkracht en vitaliteit van de zee”.

Wildwier - De leerling en de Zee eik

 

De prachtige beelden die tijdens de live uitzending te zien waren, zijn van onderwaterfotograaf René Weterings (Onderwaterfotograaf, Nederlandse Onderwatersport Bond). René benadrukte dat er bij onderzoekers – zoals aanwezig op deze Kennisdag – veel aandacht is voor het onderwaterleven, maar dat dit bij het grotere publiek nog een stuk minder is. Met beelden kunnen we mensen inspireren en meer bewust maken van de schoonheid onder water. Ben je benieuwd naar de foto’s van René? Bekijk dan zijn Instagrampagina.

 

Wil je de presentaties van Karin Didderen en Susanne van Donk en de gesprekken terugkijken? Bekijk dan hieronder de uitzending van blok 3.

Blok 3 - Leven in ondiep water