Watersnoodmuseum opent tentoonstelling over klimaatverandering

Opening Vijfde Caisson

Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk opende op 4 juli een nieuwe tentoonstelling “Watersnood door klimaatverandering”. De tentoonstelling toont aan dat watersnood in andere delen van de wereld nog steeds plaatsvindt. “Als we niks doen, is het straks te laat” is de boodschap. Tegelijkertijd opende het museum ook het “Vijfde Caisson” dat zij onlangs aankocht. Hierin zit nu een kenniscentrum en brasserie.

 

De tentoonstelling bevat onder andere foto’s die laten zien dat de klimaatverandering vandaag de dag watersnood veroorzaakt. Op de foto’s is onder andere te zien dat in India door de oprukkende zee dorpen langzaam in zee verdwijnen. Het museum maakt met de foto’s van huidige ontwikkelingen een vergelijking met de watersnoodramp van 1953. Dit omdat voor jonge bezoekers de recente klimaatontwikkelingen belangrijk zijn.

Toekomstscenario’s

Het museum trok voor de inrichting van de klimaattentoonstelling samen op met het KNMI. Ze werkten diverse toekomstscenario’s uit. Die scenario’s geven een impressie hoe het ons land vergaat als in 2050 de gemiddelde temperatuur met 1 tot 2 graden stijgt en in 2085 met 3,5 graden. 

 

Wilt u meer informatie over de tentoonstelling? Kijk dan op www.watersnoodmuseum.nl.