Het was een duurzame editie, dit tiende Deltacongres. Zo werden bezoekers van het station naar de Zeelandhallen vervoerd met een zonnetrein en reden er bussen met zuinige motoren. Peter Glas, dit jaar benoemd als Deltacommissaris, heette iedereen persoonlijk welkom.

Aan de slag door nieuwe manier van werken

De Zeeuwse Ria Geluk, oprichter van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk en overlevende van de watersnoodramp in 1953, opende het Deltacongres. Ze vertelde hoe zij de bewuste nacht op het dak van haar ouderlijk huis beleefde. Ze sloot af met twee belangrijke boodschappen: kennis over het leven onder de waterspiegel zou verplichte lesstof moeten zijn in het basisonderwijs. Daarnaast is het hoog tijd voor innovatieve projecten die alle Nederlanders beschermen tegen het water: ‘We moeten meebewegen met de natuur en het water. Laten we die uitdaging aangaan, met 1953 in onze herinnering.’ De rol van keynote speaker was weggelegd voor Joachim Declerck van Architecture Workroom Brussels (AWB). Hij hield een inspirerend betoog met als titel “The next big thing will be a lot of small things”. Declerck pleit voor een totaal nieuwe manier van werken op het gebied van waterveiligheid. ‘We kunnen de delta alleen redden als we op allerlei plekken tegelijkertijd aan de slag gaan. We moeten ons er helemaal in storten; alles in het werk stellen om te komen tot een versnelling van de aanpak.’

 

In de speciale editie van het landelijke magazine van het Deltaprogramma, Deltanieuws, leest u een complete terugblik op de dag.

Leven met water zichtbaar tijdens excursies

Bijzonder deze tiende editie van het Deltacongres was dat regionale partners in de Zuidwestelijke Delta voorafgaand aan het congres, op woensdag 13 november, verschillende excursies organiseerden. In de Zuidwestelijke Delta komen zee en rivieren samen. Land en water zijn hier onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit zorgt voor volop kansen voor natuur, economie en innovatie. De animo was groot: zo’n veertig deelnemers per excursie maakten de middag voorafgaand aan het Deltacongres kennis met dit gevarieerde en waterrijke gebied. Zij konden kiezen voor een bezoek aan Schouwen-Duiveland, het Zoommeer, de Westerschelde of het Hollandsch Diep en Haringvliet. De reacties waren heel positief: een geslaagd onderdeel van het Deltacongres! Meer weten over de opgaven, successen en uitdagingen binnen de Zuidwestelijke Delta? Lees dan het verslag van de vier excursies.

Op vele plekken in Nederland worden maatregelen uitgewerkt en uitgevoerd in het kader van het Deltaprogramma. Samen met overheden, het bedrijfsleven en bewoners zorgt het Deltaprogramma ervoor dat Nederland bestand is en blijft tegen de extremen van het weer. In onderstaande video, vertoond tijdens het Nationaal Deltacongres in Goes, ziet u wat dit betekent voor de Zuidwestelijke Delta.

Deltaprogramma. Overal in Nederland aan de slag #4