Online kennisbijeenkomsten: ‘Kansen en knelpunten voor zoet water in de ondergrond’

Uitnodiging kennisbijeenkomsten Living Lab Schouwen-Duiveland

Begin 2021 organiseert Living Lab Schouwen-Duiveland vanuit het POP3-project "Samenwerken voor Zoet water – van pilots naar grootschalige toepassing" twee online kennisbijeenkomsten. Donderdag 28 januari: Zoet water in de poelgronden en dinsdag 2 februari: Zoet water op de kreekruggen. Wethouder Paula Schot en voorzitter van Agrarisch Schouwen-Duiveland Pieter de Ruijter openen beide bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten bespreken experts van Deltares, Acacia Water en KWR Water Research Institute hoe de ondergrond kan helpen in de zoetwatervoorziening op Schouwen-Duiveland. Hieronder vind je een toelichting op de programma's voor de twee bijeenkomsten die van 19.30– 20.45 uur plaatsvinden. Aanmelden kan via de website van Living Lab Schouwen-Duiveland. 

Programma Zoet water in de poelgronden – donderdag 28 januari

Perry de Louw, Deltares
Tussen 2014 en 2017 is in Kerkwerve binnen het GO-FRESH project een proef uitgevoerd met aangepaste drainage ‘Drains2Buffer’. Perry was projectleider bij dit project en neemt de je mee in de ervaringen en bevindingen van deze proef.

  • De opbouw en het ontstaan van de ondergrond van de poelgronden op Schouwen-Duivenland.
  • De werking van zoete regenwaterlenzen in de ondergrond van de poelgronden, met welke technieken en oplossingen kunnen we gebruik maken van deze regenwaterlenzen.

Arjen Roelandse, Acacia Water

  • Drainage oplossingen, uitleg en ervaringen met dit systeem (project Spaarwater).
  • De mogelijkheden voor toepassing van deze technieken in de poelgronden van Schouwen-Duiveland.

Programma Zoet water op de kreekruggen – dinsdag 2 februari

Vince Kaandorp, Deltares

  • Ontstaan en opbouw van de ondergrond van de kreekruggen op Schouwen-Duiveland.
  • De werking van zoetwaterlenzen in de ondergrond van de kreekruggen, met welke technieken en oplossingen kunnen we gebruik maken van deze zoetwaterlenzen.

 Alex van Hootegem, akkerbouwbedrijf Meulwaeter in Kruiningen

  • Van Hootegem heeft afgelopen jaar een ondergrondse waterberging aangelegd en deelt zijn ervaringen als agrariër.

Henk Krajenbrink, KWR Water Research Institute

  • Ondergrondse wateropslag en de ervaringen met dergelijke systemen in Nederland.
  • Mogelijkheden voor toepassing van deze technieken op de kreekruggen van Schouwen-Duiveland

Aanmelden

Ben jij er bij? Meld jezelf voor één of beide avonden aan via het inschrijfformulier op de website van Living Lab Schouwen-Duiveland.

Het POP3-project “Samenwerken voor Zoet water opslag in de ondergrond van pilot naar grootschalige toepassing” is onderdeel van Living Lab Schouwen-Duiveland/Broedplaats Zoet Water Schouwen-Duiveland en wordt gefinancierd door een EU-bijdrage, en cofinanciering van provincie Zeeland en gemeente Schouwen-Duiveland.