Directeur van het Watersnoodmuseum Siemco Louwerse en Alien Kok, coördinator Gebiedsagenda Zuidwestelijke Delta 2050 van het programmateam Zuidwestelijke Delta trapten de dag af. ‘70 jaar na de Watersnoodramp is de urgentie na te denken over ons landschap meer dan duidelijk. Vandaag gaan we doorvoelen wat het betekent beslissingen te nemen over de toekomst van onze Delta.’

Welke beslissing neem jij voor het landschap van de toekomst?

Onder de enthousiaste leiding van Charlotte von Meijenfeldt en Maarten Meijer gingen de deelnemers vanuit de rol die ze bij binnenkomst kregen in gesprek en maakten samen keuzen. ‘Van akkerbouwer tot kapitein, van Japanse Oester tot ui: welke beslissing neem jij voor het landschap van de toekomst in 2030, 2050 en 2100?’

Dat gebeurde via drie dilemma’s die werden ingeleid door Jim van Belzen, Leo Adriaanse en Isabel Gerritsma: Zoet of zout? Breed of hoog? Zee of land? Door in de huid te kruipen van je rol, te luisteren naar elkaars belangen en te ervaren welke impact keuzes hebben werden de deelnemers uitgedaagd die keuzen vanuit een ander perspectief te bekijken. Samen met de zaal reflecteren Charlotte en Maarten op de uitkomsten.

In de huid van

Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving Jannemarie de Jonge maakte impact door in de huid te kruipen van de Dynamische Delta. Ze vertelde het historische verhaal van het almaar veranderende landschap en uitte haar zorgen over de toekomst. Klimaatdichter Nikki Ong droeg drie gedichten voor. Ze kreeg de zaal muisstil en de handen op elkaar na elk gedicht. Ze riep op de zee niet als vijand te zien.

 

Werksessies over landschapmaken

‘s Middags verdeelde de groep zich over negen werksessies. Via tours, workshops, een serious game en tafelgesprekken namen verschillende lokale initiatieven de deelnemers mee in hun manier van landschapmaken. Dat zorgde voor geanimeerde gesprekken en ook hier werden de deelnemers uitgedaagd vanuit een ander perspectief te kijken.

‘Struikel intelligent vooruit’

Jannemarie de Jonge sloot af met de woorden: ‘Volg de dynamiek van de Delta, het landschap is zo’n kracht van zichzelf. Maak gebruik van de veerkracht van de samenleving en de kennis van het natuurlijke systeem. Leer voortdurend, ga aan de slag met pilots, struikel intelligent vooruit.’

Binnenkort meer!

Wil je meer weten over het Landschapmakerscongres? Binnenkort volgt de aftermovie en een uitgebreid verslag in woord en beeld!

Het Landschapmakerscongres werd georganiseerd door Studio Inscape, het Watersnoodmuseum en de Zuidwestelijke Delta en is onderdeel van het ontwerpend onderzoek Verenigde Schelde. Kijk ook op de website van het Landschapmakerscongres.