Kennisdag gaat dit jaar over Leven onder water

Deltawateren, Oosterschelde onderwater ©  Michael Thiel

Jaarlijkse Kennisdag van de Kenniscommunity Zuidwestelijke Delta op 23 september

Op 23 september is het weer zover: dan organiseert de Kenniscommunity Zuidwestelijke Delta haar jaarlijkse Kennisdag. Doel is om actuele onderzoeksresultaten en inzichten met elkaar te delen en te bespreken. Het thema is dit jaar Leven onder water. Het programma duurt van 9.00 – 13.00 uur en is online, deze keer vanuit een studio in het informatiecentrum Grevelingen. We werken volop aan een gevarieerd programma vol interactie. Binnenkort kun je je aanmelden! 

Goed beheer van onze Deltawateren is alleen mogelijk met kennis over het functioneren van die wateren. De deltawateren kennen een rijk onderwaterleven, waar je als doorsnee bezoeker of gebruiker weinig van ziet. Maar dat rijke onderwaterwaterleven is wel een cruciaal onderdeel van het ecosysteem. Niet voor niets zijn de Oosterschelde en de Grevelingen een nationale en internationale trekpleister voor duikers. De sluizen van het Haringvliet staan op een kier omdat dit de toegangspoort is voor vissen die de rivieren optrekken om te paaien en in de Deltawateren worden wieren gekweekt en geoogst als eiwitrijk en gezond voedsel voor de mens. Helaas zijn er ook signalen dat het niet overal even goed gaat met het onderwaterleven. Ook daar gaan we op in tijdens de Kennisdag.

Deltawateren, Oosterschelde onderwater zeeleven ©  Roel van der Mast

Programma: van verleden naar heden

Het online programma bestaat uit verschillende blokken. In ieder blok geven experts presentaties, laten we beeldmateriaal zien en gaan de sprekers in gesprek met de deelnemers. We kijken vanuit het verleden en de impact van de Deltawerken op het leven onder water, naar het heden en de toekomst. Waar streven we naar en hoe gaan we dat bereiken? Welke invloed heeft klimaatverandering op het leven onder water?

 

Dat doen we aan de hand van drie actuele en relevante thema’s:

  1. Natuur aan de randen (hardsubstraat)
  2. Vissen en migratie 
  3. Leven in ondiep water

Afsluitend bespreken we hoe we denken dat de toekomst van het leven onder water eruit zal zien voor de Zuidwestelijke Delta en welke kansen er zijn om dit positief te beïnvloeden. We hopen natuurlijk op een mooie opbrengst van de Kennisdag!

Deltawateren, Oosterschelde onderwater galathea ©  Roel van der Mast

Meer informatie

We werken het programma op dit moment verder uit. Op de informatiepagina’s van de Kennisdag op de website van Zuidwestelijke Delta vind je binnenkort meer informatie over het programma en de sprekers. De bijeenkomst duurt van 9.00 tot 13.00 uur. We sturen je vooraf een uitnodiging. Als je in ons bestand voor de jaarlijkse Kennisdag zit, kun je die per mail tegemoet zien. Je kunt je binnenkort ook via de informatiepagina’s zelf aanmelden.

 

We hopen je op 23 september online te ontmoeten!