Jaarlijkse Kennisdag van de Kenniscommunity Zuidwestelijke Delta op 23 september

Deltawateren, Oosterschelde onderwater ©  Michael Thiel

Kennisdag ging dit jaar over Leven onder water

Op 23 september organiseerde de Kenniscommunity Zuidwestelijke Delta haar jaarlijkse Kennisdag. Doel was om actuele onderzoeksresultaten en inzichten met elkaar te delen en te bespreken. Het thema was dit jaar Leven onder water. Het programma duurde van 9.00 – 13.00 uur en was ook deze editie online, vanuit een studio in het informatiecentrum Grevelingen. 

Goed beheer van onze Deltawateren is alleen mogelijk met kennis over het functioneren van die wateren. De deltawateren kennen een rijk onderwaterleven, waar je als doorsnee bezoeker of gebruiker weinig van ziet. Maar dat rijke onderwaterwaterleven is wel een cruciaal onderdeel van het ecosysteem. Niet voor niets zijn de Oosterschelde en de Grevelingen een nationale en internationale trekpleister voor duikers. De sluizen van het Haringvliet staan op een kier omdat dit de toegangspoort is voor vissen die de rivieren optrekken om te paaien en in de Deltawateren worden wieren gekweekt en geoogst als eiwitrijk en gezond voedsel voor de mens. Helaas zijn er ook signalen dat het niet overal even goed gaat met het onderwaterleven. Ook daar gingen we op in tijdens de Kennisdag.

Van verleden naar heden

Het online programma duurde van 9.00 - 13.00 uur en bestond uit verschillende blokken. In ieder blok gaven experts presentaties, lieten we beeldmateriaal zien en gingen de sprekers in gesprek met de deelnemers. We keken vanuit het verleden en de impact van de Deltawerken op het leven onder water, naar het heden en de toekomst. Waar streven we naar en hoe gaan we dat bereiken? Welke invloed heeft klimaatverandering op het leven onder water?

Dat deden we aan de hand van drie actuele en relevante thema’s:

  1. Leven aan de randen en op hard substraat
  2. Verbindingen en vis
  3. Leven in ondiep water

Afsluitend bespraken we hoe we denken dat de toekomst van het leven onder water eruit zal zien voor de Zuidwestelijke Delta en welke kansen er zijn om dit positief te beïnvloeden.