Gebiedssessie Volkerak-Zoommeer

Op dinsdag 3 juni 2025 organiseren we een Gebiedssessie over de klimaatbestendige toekomst van zowel het water als het land rond het Volkerak-Zoommeer. Deze sessie organiseren we in het kader van het Uitvoeringsprogramma Zuidwestelijke Delta 2050, dat eind dit jaar klaar moet zijn en waarvoor we de afgelopen periode meerdere stappen hebben gezet. We nodigen je van harte uit om op 3 juni met ons mee te denken over de toekomst van dit gebied en de invulling van het Uitvoeringsprogramma! De Gebiedssessie duurt van 15.30 – 20.00 uur en vindt plaats in Bergen op Zoom. 

Deze Gebiedssessie volgt op de themasessies die het projectteam Volkerak-Zoommeer in mei organiseert voor het langetermijnperspectief Volkerak-Zoommeer 2050. Hiervoor zijn gerichte uitnodigingen verstuurd. In deze sessies wordt vanuit verschillende invalshoeken het gebied bekeken. Het project presenteert tijdens de Gebiedssessie de opbrengst: een droombeeld 2050 voor het Volkerak-Zoommeer. Op 3 juni brengen we de thema’s samen. Vanuit een integrale blik gaan we verder in gesprek over het gebied.

In het Uitvoeringsprogramma komen onze visie op de toekomst en de strategie voor een klimaatrobuuste Zuidwestelijke Delta te staan, inclusief maatregelen en onderzoeksvragen die daarbij passen. Per combinatie van deelgebieden binnen de Zuidwestelijke Delta organiseren we een Gebiedssessie. In de sessie op 3 juni nemen we de ontwikkelingen rond het deelgebied Haringvliet-Hollandsch Diep mee. In de sessies zoomen we in op de belangrijkste opgaven en kansen en delen we de meest actuele inzichten. Hierna gaan we aan de slag met een klimaatbestendige inrichting van het gebied, die ook bijdraagt aan de toekomst van onze kleinkinderen. Daarnaast horen we graag jouw ideeën over concrete projecten en pilots en onderzoeksvragen die bijdragen aan onze nieuwe Integrale Voorkeursstrategie voor de komende zes jaar. Daarbij bespreken we ook welke projecten en onderzoeksvragen al in beeld zijn.

Oplossingen en keuzes

In het Uitvoeringsprogramma brengen we alle initiatieven samen die bijdragen aan de doelen en de ambitie van de Zuidwestelijke Delta om in 2050 de eerste klimaatbestendige delta ter wereld te zijn. Met de opgebouwde kennis en de inbreng uit de Gebiedssessies zijn we klaar om tot oplossingen en keuzes te komen.

 

We kijken uit naar je komst!

Uitvoeringsprogramma Zuidwestelijke Delta 2050

In het Uitvoeringsprogramma Zuidwestelijke Delta 2050 komen de acties te staan die nodig zijn om samen met onze partners toe te werken naar een klimaatbestendige delta. Het Uitvoeringsprogramma leggen we in 2026 vast, samen met de herijking in het Deltaprogramma. Het bevat als onderdelen:

  • De herijkte Integrale Voorkeursstrategie Zuidwestelijke Delta, met daarin een concretisering van onze ambitie om de eerste klimaatbestendige delta ter wereld te zijn
  • Samenhangende maatregelen met concrete projecten en voorstellen
  • Een Ontwikkelagenda Kennis en Innovatie voor vervolgonderzoek naar prioritaire kennisleemtes

In de Routekaart zie je welke stappen we nemen voor de ontwikkeling van het Uitvoeringsprogramma Zuidwestelijke Delta 2050.

De volgende stap is een interne werkconferentie op 1 juli voor de bestuurlijke en ambtelijke betrokkenen van de samenwerkingspartners binnen de Zuidwestelijke Delta. In deze bijeenkomst gebruiken we de resultaten van de vier Gebiedssessies om tot een integraal Uitvoeringsprogramma 2050 te komen voor de gehele Zuidwestelijke Delta. Met welke projecten, gebiedsprocessen en onderzoeken gaan we de komende zes jaar gezamenlijk aan de slag om weer een stap verder te zetten richting een klimaatbestendige delta in 2050?

Programma

Het voorlopige programma is als volgt:

15.00 – 15.30 uur: Inloop
15.30 – 16.30 uur: Plenaire start door gespreksleider Jeroen van Herk. Met als sprekers en onderdelen onder meer:

  • Programmamanager Coen Verhoeve: Op weg naar het Uitvoeringsprogramma Zuidwestelijke Delta 2050
  • Introductie op de opgaven en kansen in het gebied en de mogelijke toekomstkeuzes door een expert
  • Pitch over de opbrengst van de themasessies langetermijnperspectief Volkerak-Zoommeer 2050
  • Pitch over de opbrengsten van de themasessies langetermijnperspectief Volkerak-Zoommeer 2050 door Wouter Quist, adviseur waterkwaliteit, ecologie en zoetwater bij Rijkswaterstaat Zee en Delta

16.30 – 18.00 uur: Werksessie in subgroepen: Aan de slag met het gebied

  • Met de kaart op tafel gaan we vanuit verschillende perspectieven in gesprek over de toekomst. Hierbij combineren we de ruimtelijke opgave met de vragen vanuit het toekomstig watersysteem.

18.00 – 18.30 uur: Pauze met soep en broodjes
18.30 – 19.30 uur: Werksessie in subgroepen: Hoe gaan we nu verder?

  • Welke maatregelen (projecten en pilots) zien we voor de komende 6 jaar?
  • Onderzoeksvragen: wat willen we de komende 6 jaar onderzoeken om klaar te zijn voor het maken van toekomstkeuzes, zowel op de middellange als de lange termijn?

19.30 – 20.00 uur: Afsluiting en wrap-up
20.00 – 20.30 uur: Napraten

Locatie

De Gebiedssessie vindt plaats in Bergen op Zoom. De exacte locatie volgt nog.

Aanmelden Gebiedssessie Volkerak-Zoommeer

Meld je via dit formulier aan voor de Gebiedssessie Volkerak-Zoommeer op dinsdag 3 juni. Je ontvangt een bevestiging per e-mail. Voorafgaand aan de Gebiedssessie ontvang je een update over het programma en praktische informatie.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en er zijn Servicevoorwaarden van toepassing.

Webinars Volkerak-Zoommeer

De presentaties op deze pagina geven inzicht in het algemene functioneren van het Volkerak-Zoommeer en welke rol het meer heeft in de omgeving. Deze presentaties zijn bedoeld om iedereen die meedenkt over het lange termijnperspectief van het Volkerak-Zoommeer een gezamenlijke basis te geven. Om het makkelijk te maken, is de informatie verdeeld over zes korte presentaties. Zo kun je zelf kiezen over welk onderwerp je meer wilt weten.

Wouter Quist, adviseur waterkwaliteit, ecologie en zoetwater bij Rijkswaterstaat Zee en Delta, heeft de presentaties gemaakt en ingesproken.

Presentatie 1 - Ontstaan Volkerak-Zoommeer

In presentatie 1 is te zien hoe het Volkerak-Zoommeer is ontstaan en welke veranderingen er hebben plaatsgevonden door de Deltawerken.

Presentatie 2 - Functioneren Volkerak-Zoommeer

Hoe Rijkswaterstaat dagelijks het beheer voert op het Volkerak-Zoommeer is te zien in presentatie 2. Hoe wordt het water aangevoerd, welke scheepvaartroutes voeren over het meer?

Presentatie 3 - Natura 2000 Volkerak-Zoommeer

Vele duizenden vogels maken gebruik van het Volkerak-Zoommeer. In presentatie 3 is te zien welke natuurwaarden het meer heeft.

Volkerak-Zoommeer

Presentatie 4 - Zoetwatergebruik en -beschikbaarheid

Presentatie 4 gaat dieper in op het zoetwatergebruik en -beschikbaarheid van het Volkerak-Zoommeer.

Presentatie 5 - Positie Volkerak-Zoommeer in de Zuidwestelijke Delta

Het Volkerak-Zoommeer staat niet op zichzelf: in presentatie 5 wordt de rol van het meer in de delta toegelicht. Welke rol heeft het meer voor de ecologie, voor scheepvaart of voor het waterbeheer in de omgeving? Deze presentatie sluit af met een overzicht van de complexiteit aan bestuurlijke belangen van het meer.

Presentatie 6 - Robuustheid Volkerak-Zoommeer

De presentatiereeks sluit af met een beschouwing van de vraag hoe robuust het Volkerak-Zoommeer is. Welke bedreigingen brengt klimaatverandering en tot welke niveaus kan het huidig beheer voortgezet worden? Of zijn er andere plannen? Bekijk dit in presentatie 6.

Luchtfoto Volkerak-Zoommeer door Edwin Paree

Meer informatie

Via deze pagina houden we je op de hoogte. Je kunt je hier ook aanmelden. Als je je hebt aangemeld, ontvang je van tevoren de update over het programma.

Heb je een vraag of suggestie? Stuur dan een e-mail naar secretariaat@zwdelta.nl.