Door bevolkingsgroei, economische ontwikkeling en klimaatverandering stijgt de vraag naar drinkwater. Brabant Water onderzoekt daarom nieuwe manieren om op lange termijn voldoende en betrouwbaar drinkwater te leveren. Een van die manieren is het winnen van drinkwater uit zeewater. Deze ontwikkeling is wereldwijd niet nieuw, maar wel uniek in Nederland en West-Europa.
Pilotonderzoek Tholen
De eerste stap is een pilotonderzoek bij de Bergse Diepsluis in Tholen. Op deze locatie onderzoekt Brabant Water op kleine schaal hoe ze van zeewater uit de Oosterschelde betrouwbaar drinkwater kunnen maken. Dat gebeurt via omgekeerde osmose. Omgekeerde osmose is een techniek waarbij zout water door een speciaal membraan (een hele kleine zeef) wordt geperst. Het membraan laat water door, maar houdt zout en andere onzuiverheden tegen. Van het overgebleven zoete water maakt Brabant Water drinkwater. Om de efficiëntie en betrouwbaarheid van het water te waarborgen, zet Brabant Water geavanceerde monitoring- en controletechnologieën in. Het doel van de proef is om ervaring op te doen en te leren wat de beste manier is om deze techniek op grotere schaal toe te passen. Het pilotonderzoek duurt ongeveer drie jaar.
Naast het pilotonderzoek in Tholen onderzoekt Brabant Water de komende jaren ook een geschikte locatie om het zeewater in te nemen en een locatie voor een drinkwaterproductiebedrijf in de regio rond Bergen op Zoom. Daarnaast onderzoeken ze ook de mogelijke effecten op natuur, visserij en de omgeving.

Toekomstbestendige beschikbaarheid van drinkwater
Coen Verhoeve, programmamanager Zuidwestelijke Delta: ‘De vraag naar drinkwater groeit, de urgentie wordt steeds groter. Door innovatieve technieken van zeewater te verkennen, draagt dit pilotproject bij aan de toekomstige beschikbaarheid van drinkwater in de Zuidwestelijke Delta. We juichen dit initiatief dan ook toe. De kennis die wordt opgedaan via pilots en projecten helpt ons keuzes te maken voor de toekomst van ons gebied.’
Hoe werkt de proef?
Het pilotonderzoek vindt plaats op de Zuidelijke Havenarm bij de Bergse Diepsluis aan de Oesterdam. Tijdens de pilot maakt Brabant Water op kleine schaal drinkwater van zeewater.
Stappen:
- Aan het uiteinde van de Zuidelijke Havenarm neemt Brabant Water rechtstreeks zeewater in uit de Oosterschelde via de zeebodem.
- Ondergrondse transportleidingen vervoeren het zeewater naar een pilothal aan het begin van de Havenarm.
- In de pilothal zuivert Brabant Water het zeewater tot drinkwater. Een deel van het zeewater blijft over.
- Voor de proef wordt het gezuiverde water vervolgens weer gemengd met overgebleven zeewater en teruggegeven aan de Oosterschelde.
De volgende stappen
De voorbereidende werkzaamheden starten in augustus 2025. Brabant Water hoopt in het voorjaar van 2026 te starten met de pilot. Naar verwachting duurt de pilot drie jaar met een mogelijke verlenging van maximaal drie jaar. De pilot is een eerste stap om te onderzoeken wat de beste manier is om drinkwater te maken uit zeewater met behulp van innovatieve ontziltingstechnologieën. Brabant Water wil in 2035 op grote schaal drinkwater kunnen maken uit zeewater. Dit kan helpen om de druk op zoetwaterbronnen te verminderen en is noodzakelijk om de drinkwatervoorziening in Brabant op langere termijn veilig te stellen.