Sprekers

Koert van Mensvoort

Keynote speaker Koert van Mensvoort

Dr. ir. Koert van Mensvoort is directeur van het Next Nature Network in Amsterdam en verbonden aan de TU Eindhoven. Hij is als kunstenaar, technoloog en filosoof het meest bekend vanwege zijn Next Nature filosofie. Die draait om het idee dat onze technologische omgeving zo complex en alomtegenwoordig wordt dat we deze als een natuur op zich zelf gaan ervaren. Het is zijn doel om onze relatie met technologie beter te begrijpen en een pad naar de toekomst uitstippelen dat zowel bevredigend is voor de mensheid als voor onze planeet als geheel. Op de werkconferentie gaat Van Mensvoort in op wat dit betekent voor de uitdagingen binnen de Zuidwestelijke Delta en voor ieders eigen rol.

 

Van Mensvoort geeft zijn visie vorm in alle mogelijke media. Enkele van zijn projecten zijn de NANO Supermarket (een als supermarkt vermomde reizende expo waarin technologieën van morgen worden gepresenteerd), de Datafontein (een via het internet met wisselkoersen verbonden water fontein), het Kweekvlees Kookboek (dat het vlees van de toekomst verkent), de Fake For Real Memory Game (over de spanning tussen realiteit en simulatie) en het Rayfish Footwear project (over een fictief bedrijf dat gepersonaliseerde schoenen maakt van genetisch gemodificeerd roggeleer).

Delta Water Challenge

Winnaars Delta Water Challenge

De Groene Revolutie

De winnaar van de juryprijs voor de uitdaging ‘de Toekomstbestendige Stad’ is De Groene Revolutie: Zeeuwse schoolpleinen van het team van IVN Natuureducatie, bestaande uit Vincent van der Veen, Noëlle Verhagen, Romy de Rooij en Jessie Eikenhout. Dit initiatief streeft naar het vergroenen van zoveel mogelijk schoolpleinen zodat deze kunnen worden benut als een groene speel- en educatieplek en daarmee bijdragen aan een groenere stad.

De Verbeelding en ECOncrete

De winnaar van de juryprijs voor de uitdaging: ‘Kustverdediging Veerse Dam’ is het team van Villa de Verbeelding van De Verbeelding en ECOncrete, bestaande uit Suzan van de Ven, Joery Zegers, Roy Osinga en Jesper Rober. Met het visionaire concept ‘een dijk van een gebouw geworteld en vertakt in een duin’ is het idee door middel van een speciale structuur een woon-, werk- en recreatieplek in een duin te creëren.

Greenbanks

De publieksprijs ging naar naar Greenbanks: Sea Citadel van organisatie BlueO2. Sea Citadel bestaat uit een natuurlijke golfbreker bestaande uit harde en zachte natuurlijke elementen. Op het zeebed wordt een oester- en schelpdieren bank aangelegd. Daaraan gekoppeld is een zeewierboerderij, waaruit verschillende zeewier producten kunnen worden ontwikkeld.

 

Kijk voor meer informatie op https://www.deltawaterchallenge.com/.