Blok 1 - Leven aan de randen en op hard substraat

Mascha Dedert (Programmamanager Deltawateren, Zeeuwse Milieufederatie) trapte – i.s.m. Nationaal Park Oosterschelde – het eerste blok af met een presentatie over het onderwaterleven bij dijken. Dijken zijn, als grens tussen droog en nat, een belangrijke bron voor voedsel voor bepaalde organismen. Mascha stelde de vraag: wat zou er nog meer mogelijk zijn bij bijvoorbeeld dijkversterkingsprojecten om de biodiversiteit te versterken? Dijken zijn uniforme onderdelen in het landschap, maar er zijn mogelijkheden om de verbinding tussen droog en nat te vergroten.

 

Bekijk hieronder de impressie van het onderwaterlab van het NIOZ en de HZ University of Applied Sciences, een voorbeeld van afgebakende experimenten met mogelijkheden voor onderwijs en educatie.

Onderwaternatuur bestuderen vanaf het droge (NIOZ/ HZ) - Kennisdag Zuidwestelijke Delta 2021

 

Aad Smaal (Emeritus hoogleraar, Wageningen Universiteit & Research) en Jildou Schotanus (Onderzoeker, Wageningen Marine Research) verzorgden samen een bijdrage over een recent onderzoek naar de verschillen tussen commerciële en natuurlijke mosselbanken in de Wadden. De kern van het verhaal was dat de soortenrijkdom op wilde mosselbanken minder blijkt te zijn dan op de commerciële en verzorgde mosselpercelen. Er is dus een positieve meerwaarde voor natuur als het gaat om mosselkweekbanken.

Dergelijke onderzoeken zijn ook relevant en bruikbaar voor de Zuidwestelijke Delta, vertelde Jildou Schotanus. De Oosterschelde is natuurlijk anders dan het Waddengebied, maar de mosselbanken zijn evengoed hotspots voor biodiversiteit. De kale platen in de Oosterschelde vormen een kans om biodiversiteit én veiligheid te vergroten. 

 

Kijk hieronder blok 1 terug met de presentaties van Mascha Dedert, Aad Smaal en Jildou Schotanus.

Blok 1 - Leven aan de randen en op hard substraat