Flakkeese spuisluis als doorlaatmiddel

Oosterschelde Grevelingen
Flakkeese Spuisluis

De tweezijdige doorlaat in de Flakkeese Spuisluis herstellen als doorlaatmiddel, om zo de waterkwaliteit in het oostelijk deel van het Grevelingenmeer te verbeteren.

Dé verbinding tussen de Oosterschelde en het Grevelingenmeer

Oorspronkelijk liet de Flakkeese Spuispluis in de Grevelingendam alleen water van het Grevelingenmeer naar de Oosterschelde stromen. Rijkswaterstaat renoveerde in 2017 de Flakkeese Spuisluis. De sluis werd omgebouwd tot een tweezijdig doorlaatmiddel. Zo kan nu ook vers zuurstofrijk Oosterscheldewater naar het Grevelingenmeer stromen.

Technologiecentrum getijdenenergie

Na de oplevering in 2017 werd de spuisluis omgebouwd tot een technologiecentrum om energie op te wekken met getijdenturbines. Hiervoor werd de uitwisselingfunctie uitgeschakeld. De bouw van het technologiecentrum werd na problemen met de financiering stilgelegd en sinds begin 2022 is de uitwisseling via de spuisluis weer gestart om de waterkwaliteit in het oostelijk deel van het Grevelingenmeer te verbeteren. De eerste resultaten zijn positief. Er wordt gedurende twee jaar onderzocht hoe en tot waar de verbetering doorwerkt. De uitkomsten worden ook gebruikt bij de voorbereiding van een grote doorlaat in de Brouwersdam voor het herstel van een beperkte getijdewerking in het meer.

Meer informatie